Miód faceliowy posiada niezwykle delikatny i przyjemny kwiatowy aromat, smakuje znacznie delikatniej niż inne rodzaje miodów, dzięki czemu idealnie nadaje się dla dzieci.
Kwaskowaty posmak idealnie komponuje się z kwiatowym aromatem i naturalną słodyczą facelii błękitnej. Podczas degustacji miodu faceliowego wyczujemy wyraźną, subtelnie zrównoważoną, przyjemnie delikatną kwiatową nutę, i aksamitną konsystencję która niewątpliwie spotęguje niezaprzeczalne walory smakowe.
Do produkcji naszego miodu faceliowego używane są kwiaty facelii błękitnej, uprawiane w systemie ekologicznym na obszarze objętym programem NATURA 2000. Facelia błękitna jest jednoroczną rośliną pochodzącą z rodziny ogórecznikowatych, pochodzi z Ameryki Północnej, a do Europy została sprowadzona około 200 lat temu. Barwa miodu faceliowego jest również niestandardowa, ponieważ przybiera on kolor od jasnożółtego do jasnej zieleni, co wyróżnia go na tle innych miodów.
Wszystkie dobroczynne właściwości miodu są w znacznym stopniu poznane i przebadane, dlatego warto wdrożyć go do regularnego spożycia. Należy pamiętać jednak że miód faceliowy jest węglowodanem, i w związku z tym osoby ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi powinny spożywać go z umiarem, bądź też wykluczyć z jadłospisu.
Miód faceliowy zawiera składniki mineralne takie jak:
Oprócz powyższych składników zawiera także bardzo dużą ilość enzymów, olejki eteryczne oraz kwasy organiczne – mlekowy, jabłkowy, masłowy i cytrynowy.
Dzięki wysokiej zawartości magnezu i żelaza jest szczególnie dedykowany dzieciom, ponieważ wpływa pozytywnie na wzrost oraz rozwój i budowę narządów wewnętrznych.
Miód faceliowy jest bardzo wartościowym źródłem choliny, z tego względu warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Cholina to inaczej witamina B4, odgrywa bardzo ważną rolę w układzie nerwowym, znacząco wpływa na jego prawidłowe funkcjonowanie, rola choliny jest bardzo ważna dlacentralnego układu nerwowego. Substancja ta wspiera jego funkcjonowanie. Warunkuje także prawidłowy rozwój mózgu i nerwów. Cholina jest ważna dla układu nerwowego jeszcze z innego powodu. Jest ona potrzebna do produkcji acetylocholiny – neuroprzekaźnika. Dzięki temu możliwe jest przekazywanie sygnałów nerwowych. Wielu badaczy wskazuje na udział choliny w procesach pamięci, a jej niedobór łączy z demencją i chorobą Alzheimera.
REASUMUJĄC - właściwości miodu faceliowego:
1. reguluje ciśnienie tętnicze
2. wspiera układ krążenia
3. stosowany jest do pielęgnacji skóry
4. przyspiesza gojenie się ran
5. wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego
6. neutralizuje toksyczne działanie używek
7. ma właściwości bakteriobójcze
8. jest pomocny w leczeniu astmy oskrzelowej
9. wspiera pracę wątroby, oraz chroni ją przy zatruciach
10. zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych
11. wpływa na stymulację czerwonych ciałek krwi
12.. chroni przed niedoborami choliny
Przeciwwskazania: nietolerancja glukozy i fruktozy, uczulenie na pyłki kwiatów, osoby z nadwagą, diabetycy i dzieci przed ukończeniem 1 roku życia.
These cookies are necessary for the website to function and cannot be turned off. They are used, for example, to maintain the contents of the user's basket. You can set your browser to block these cookies, but then the website will not function properly. These cookies make it possible to identify e.g. logged in persons.
Always active
Analytical cookies
These cookies allow us to count visits and traffic sources. Thanks to these files, it is known which pages are more popular and how the website visitors navigate. All information these cookies collect is anonymous.
Advertising cookies
Advertising cookies may be used through our site by our advertising partners. They are used to build a profile of your interests based on information about the pages you are viewing, which includes the unique identification of your browser and end device. If you do not allow these cookies, you will still see basic ads in your browser that are not based on your interests.