Miód faceliowy posiada niezwykle delikatny i przyjemny kwiatowy aromat, smakuje znacznie delikatniej niż inne rodzaje miodów, dzięki czemu idealnie nadaje się dla dzieci.
Kwaskowaty posmak idealnie komponuje się z kwiatowym aromatem i naturalną słodyczą facelii błękitnej. Podczas degustacji miodu faceliowego wyczujemy wyraźną, subtelnie zrównoważoną, przyjemnie delikatną kwiatową nutę, i aksamitną konsystencję która niewątpliwie spotęguje niezaprzeczalne walory smakowe.
Do produkcji naszego miodu faceliowego używane są kwiaty facelii błękitnej, uprawiane w systemie ekologicznym na obszarze objętym programem NATURA 2000. Facelia błękitna jest jednoroczną rośliną pochodzącą z rodziny ogórecznikowatych, pochodzi z Ameryki Północnej, a do Europy została sprowadzona około 200 lat temu. Barwa miodu faceliowego jest również niestandardowa, ponieważ przybiera on kolor od jasnożółtego do jasnej zieleni, co wyróżnia go na tle innych miodów.
Wszystkie dobroczynne właściwości miodu są w znacznym stopniu poznane i przebadane, dlatego warto wdrożyć go do regularnego spożycia. Należy pamiętać jednak że miód faceliowy jest węglowodanem, i w związku z tym osoby ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi powinny spożywać go z umiarem, bądź też wykluczyć z jadłospisu.
Miód faceliowy zawiera składniki mineralne takie jak:
Oprócz powyższych składników zawiera także bardzo dużą ilość enzymów, olejki eteryczne oraz kwasy organiczne – mlekowy, jabłkowy, masłowy i cytrynowy.
Dzięki wysokiej zawartości magnezu i żelaza jest szczególnie dedykowany dzieciom, ponieważ wpływa pozytywnie na wzrost oraz rozwój i budowę narządów wewnętrznych.
Miód faceliowy jest bardzo wartościowym źródłem choliny, z tego względu warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Cholina to inaczej witamina B4, odgrywa bardzo ważną rolę w układzie nerwowym, znacząco wpływa na jego prawidłowe funkcjonowanie, rola choliny jest bardzo ważna dlacentralnego układu nerwowego. Substancja ta wspiera jego funkcjonowanie. Warunkuje także prawidłowy rozwój mózgu i nerwów. Cholina jest ważna dla układu nerwowego jeszcze z innego powodu. Jest ona potrzebna do produkcji acetylocholiny – neuroprzekaźnika. Dzięki temu możliwe jest przekazywanie sygnałów nerwowych. Wielu badaczy wskazuje na udział choliny w procesach pamięci, a jej niedobór łączy z demencją i chorobą Alzheimera.
REASUMUJĄC - właściwości miodu faceliowego:
1. reguluje ciśnienie tętnicze
2. wspiera układ krążenia
3. stosowany jest do pielęgnacji skóry
4. przyspiesza gojenie się ran
5. wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego
6. neutralizuje toksyczne działanie używek
7. ma właściwości bakteriobójcze
8. jest pomocny w leczeniu astmy oskrzelowej
9. wspiera pracę wątroby, oraz chroni ją przy zatruciach
10. zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych
11. wpływa na stymulację czerwonych ciałek krwi
12.. chroni przed niedoborami choliny
Przeciwwskazania: nietolerancja glukozy i fruktozy, uczulenie na pyłki kwiatów, osoby z nadwagą, diabetycy i dzieci przed ukończeniem 1 roku życia.
Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.
Zawsze aktywne
Analityczne pliki cookie
Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.
Reklamowe pliki cookie
Reklamowe pliki cookie mogą być wykorzystywane za pośrednictwem naszej strony przez naszych partnerów reklamowych. Służą do budowania profilu Twoich zainteresowań na podstawie informacji o stronach, które przeglądasz, co obejmuje unikalną identyfikację Twojej przeglądarki i urządzenia końcowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nadal będziesz widzieć w przeglądarce podstawowe reklamy, które nie są oparte na Twoich zainteresowaniach.